Estructura de l'examen. PAU 2025
L’examen consta de tres exercicis obligatoris que se centren en les sis lectures del programa del curs: dues preguntes teòrico-pràctiques i un comentari de text.
Els objectius de l’examen són:
-
Comprovar les competències per procediments que estimulin la capacitat de síntesi.
-
Afavorir l’argumentació crítica per damunt de la memorització mecànica.
-
Provocar la reflexió a través de preguntes sobre un text o la relació entre diversos textos.
-
Combinar diversos tipus de preguntes, evitant un predomini de les de tipus teòric.
-
Reforçar els continguts del bloc d’educació literària de l’assignatura comuna Llengua Castellana i Literatura, i les competències 7 i 8 corresponents.
-
Treballar una llista aplicable a les lectures prescriptives de: figures retòriques bàsiques, tòpics i temes literaris, que inclourà els elements de l’assignatura comuna Llengua Castellana i Literatura.
Els enunciats dels tres exercicis guiaran en aquells aspectes sobre els quals s’ha de contestar, sense divagacions. Les qüestions es trien de manera que tractin aspectes sobre l’obra que el conjunt de la bibliografia existent ha considerat importants i que figuren als punts bàsics de lectura publicats a la pàgina web. Una pregunta pot estar basada en un fragment d’un text crític o literari referit a qualsevol de les lectures.
Exercici 1 [2 punts]:
Aquest exercici consisteix en desenvolupar un punt bàsic sobre una lectura del programa, entre els indicats al llistat corresponent: el context històric i literari de l’obra, aspectes temàtics, aspectes formals, l’estructura narrativa o dramàtica, els personatges i les seves relacions, etc. L’enunciat orientarà el sentit de la pregunta.
Es proposaran dues opcions i se n’haurà de triar una.
Exercici 2 [3 punts]:
Aquest exercici consisteix en respondre diverses preguntes relatives a dos textos, que procediran de la llista de lectures i que s’hauran de posar en relació. Seran dos o tres, en funció dels continguts preguntats, i de la mateixa manera la resposta haurà de ser breu i precisa o més argumentada.
Es podran demanar coincidències o diferències entre aspectes concrets dels dos textos o comparacions —formals, temàtiques, contextuals...— a partir d’indicacions concretes.
Exercici 3 [5 punts]:
Aquest exercici consisteix en un comentari d’un text complet (un poema) o d’un passatge o fragment d’una obra de les incloses en el programa. Es proposaran dues opcions i se n’haurà de triar una. El comentari de text estarà guiat per tal d’analitzar tres eixos fonamentals:
-
Contextualització: identificació de l’autor i obra, època o corrent i gènere o subgènere literaris.
-
Contingut i significació: argument, temes, estructures, personatges...
-
Característiques formals: estil de l’autor o de l’època, figures literàries i trets genèrics. En poesia caldrà conèixer la mètrica corresponent; en narrativa, el narrador i punt de vista i els principals tipus de discurs (narració, descripció, monòleg, diàleg, estil indirecte lliure); en teatre, les divisions i elements específics (acte, escena, acotació, apart...).
Es demanarà també la formulació d’unes conclusions, com síntesi i evidència de l’anàlisi crítica efectuada. En definitiva, es tracta de redactar un comentari argumentat, de forma oberta però estructurada i tenint en compte uns elements essencials.
La puntuació es distribuirà de la següent manera:
3 punts per avaluar l’exposició i anàlisi dels continguts.
2 punts per avaluar la metodologia, l’ordenació de les idees, la coherència del discurs i la fluïdesa expressiva i les conclusions.
Si la resposta no segueix l’estructura de comentari de text, no podrà arribar als 2,5 punts.
Els textos medievals i els dels segles XVI i XVII que puguin sortir a la prova no es proporcionen en versió adaptada al castellà actual, sinó en el castellà de l’època. En aquests casos, s'adjunta un glossari ampli o notes al peu, per facilitar la comprensió del text.
Criteris generals d'avaluació 2025
L’examen consta de tres exercicis que se centren en les sis lectures del programa del curs.
Cada exercici té relació amb les competències específiques de la matèria establertes pel Decret 171/2022 del currículum de Batxillerat.
Exercici 1 [2 punts]:
Aquest exercici consisteix en desenvolupar un punt bàsic sobre una lectura del programa i s’hi avalua fonamentalment:
Competència específica 1
Llegir, interpretar i valorar clàssics de la literatura castellana atenent tant les relacions internes dels elements constitutius del gènere i a les seves funcions en les obres, com les relacions externes de les obres amb el seu context de producció i la seva inscripció en la tradició cultural, per eixamplar les possibilitats de gaudi de la literatura.
Exercici 2 [3 punts]:
Aquest exercici consisteix en respondre dos o tres preguntes breus relatives a dos textos, els quals s’hauran de posar en relació. S’hi avaluen fonamentalment:
Competència específica 1 (consulta més amunt)
Competència específica 3
Establir vincles entre obres de diferents èpoques, contextos, gèneres, imaginaris i llenguatges artístics, reconeixent semblances i diferències en funció dels respectius contextos de producció i de la interrelació entre literatura i societat, per constatar l’existència d’universals temàtics i vies formals recurrents al llarg de la història de la cultura.
Exercici 3 [5 punts]:
En aquest exercici s’ha de desenvolupar un comentari mínimament argumentat a partir de diverses qüestions plantejades, amb l’objectiu de comprovar: a) que es coneix el text i el context en què es produeix; b) que s’entén el seu contingut dins del conjunt de l’obra; i c) que s’és capaç de reconèixer-lo com a text literari. Amb aquesta intenció es plantejaran tres aspectes que han de servir com a punts bàsics per a la realització de l’anàlisi del text, i a partir dels quals s’haurà d’arribar a unes conclusions finals on es sintetitzin i relacionin aquests aspectes.
El comentari guiat pretén evitar tant la simple paràfrasi del text com l’elaboració d’una exposició general i teòrica de l’obra sense incidir en el fragment proposat. Així mateix, es valoren negativament els comentaris estrictament descriptius (els que constaten evidències) o els merament acumulatius (es limiten a acumular informació sobre el text, però sense establir una mínima articulació que permeti interpretar-la).
En aquest exercici és molt important la redacció, perquè 2 dels 5 punts són per avaluar la metodologia, la coherència del discurs i la correcció expressiva i la capacitat de formular unes conclusions.
S’hi avaluen fonamentalment:
Competència específica 3 (consulta més amunt)
Competència específica 2
Llegir de manera autònoma clàssics de la literatura castellana com a font de plaer i coneixement, compartir experiències de lectura i crear textos d’intenció literària, per construir la pròpia identitat lectora, gaudir de la dimensió social de la lectura i estimular la creativitat literària i artística.
En el conjunt de l’examen, també s’avaluen les competències següents:
Competència específica 4: de manera transversal, en tots els tres exercicis.
Consolidar un marc de referències compartides a partir del coneixement d’alguns trets dels principals moviments estètics i d’algunes de les obres literàries més rellevants del patrimoni en llengua castellana per construir un mapa cultural en el qual inscriure les experiències literàries i culturals personals.
Competència específica 5: present en la selecció d’obres de dues autores, que ja formen part del cànon literari en castellà: Emilia Pardo Bazán i Ana María Matute.
Participar en la construcció d’un cànon literari que integri la perspectiva d’experiència de les dones i altres perspectives que no han estat visibilitzades, mitjançant la lectura d’obres d’escriptores i d’altres autors i autores marginats en llengua castellana, per desenvolupar el pensament crític pel que fa a la construcció discursiva del món i dels seus imaginaris.
Penalització per errors gramaticals
No hi ha un barem específic que penalitzi cada error. La nota final de l’examen es pot reduir fins a 2 punts en casos d’errors gramaticals molt greus, redacció molt deficient i problemes de comprensió. La pauta és la següent:
Pocs errors lleus o lapsus clars: 0 punts.
Errors lleus abundants i repetits: 0,5 punts.
Molts errors lleus i alguns de greus: 1 punt.
Molts errors greus: 1,5 punts.
Molts errors greus i redacció molt deficient: 2 punts.
S’entenen per errors greus les errades ortogràfiques com la confusió entre b/v, i/y; l’ús erroni de la lletra h; l’ús incorrecte de connectors oracionals; la mala puntuació; la manca de concordança; els catalanismes lèxics, morfològics i sintàctics; els anacoluts sistemàtics, etc. Són poc greus o lleus l’oblit ocasional d’accents, la confusió d’alguns parònims, etc.